2 IO-ers naar de World Open Spaghetti Bridgebuilding Contest 2002


Nadat in november 2001 de spaghetti bruggenbouw wedstrijd bij Civiele Techniek voor ons goed was afgelopen, hadden we samen met TU Delft onze zinnen gezet op de 'World Open Spaghetti Bridgebuilding Contest'. Deze wedstrijd werd in maart van dit jaar voor de 19e keer gehouden in het Canadese Kelowna. Twee weken van tevoren zijn we in een studentenhuis op de campus van het 'Okanagan University College' begonnen met het voorbereiden van de wedstrijd. Na een bezoek aan de 'Mediterrenian Market' hadden we voldoende grondstoffen om echt te beginnen. We zijn druk bezig gegaan met het materiaal testen, ontwerpen maken en vervolgens prototypes bouwen en testen. Dit alles werd afgewisseld met het verkennen van omgeving op onze daar gekochte vouwfietsjes.

Voor de wedstrijd moest een brug gebouwd worden met een overspanning van een meter. De brug moest gedurende vijf minuten een belasting van twee kilo, aangebracht in het midden, kunnen dragen. De lichtste constructie die de beproeving overleefde zou winnen. Verder bevatte het reglement voorwaarden die de ontwerpvrijheid hier en daar beperkten. Voor deze wedstrijd moesten we een heel andere strategie gebruiken. Dit keer geen eenvoudige driehoek constructie maar een lichtgewicht vakwerk. Aangezien twee studenten van Civiele Techniek van de TU Delft vorig jaar met overtuiging gewonnen hadden, voelden wij wel enige druk om een mooi resultaat neer te zetten. Steeds mikkend op een erg laag gewicht, in combinatie met weinig ervaring met het bouwen en testen van deze bruggen, zijn er heel wat bruggen gesneuveld in de twee weken voor de wedstrijd. Pas op de laatste dag voor de wedstrijd hadden we een viertal bruggen met een redelijk laag gewicht die mogelijk de beproeving zouden doorstaan.

1 maart 2002, de dag van de wedstrijd. Het OUC hield deze dag tevens een open dag wat zorgde voor een groot publiek. In onze categorie waren 50 deelnemers. Onze bruggen, die ongeveer 20% lichter waren dan de winnende bruggen van het vorige jaar, behoorden tot de lichtste bruggen. Terwijl de eerste bruggen beproefd werden, was de teamcompetitie inmiddels gestart. Samen met 2 studenten Natuurkunde van het OUC namen we deel aan deze competitie. De opdracht was vergelijkbaar met die van de individuele competitie. Het verschil zat in de randvoorwaarden, deze dwongen een totaal ander ontwerp af. Twee uren waren beschikbaar voor het ontwerpen en bouwen van deze brug. De helft van onze tijd ging echter verloren doordat we bij de individuele competitie aanwezig moesten zijn en door interviews van kranten en televisie. Onze op één na lichtste individuele brug werd als eerste getest en deze doorstond de beproeving. Vervolgens werd de lichtste getest. Deze hield het ook, helaas was de jury van mening dat deze brug niet aan de reglementen voldeed en dus volgde diskwalificatie. Eén van onze reserve bruggen pasten we snel even aan, zodat deze aan de reglementen voldeed. Deze brug doorstond vervolgens de test evenals de tweede testbrug. Nadat alle bruggen getest waren bleken onze bruggen met 105,7 en 109,0 gram de twee lichtste. Hierna volgde de beproeving van de teambruggen. Onze brug was veruit het lichtste en werd dus als laatste beproefd. Alle voorgaande bruggen begaven het onmiddellijk na het aanbrengen van het gewicht. Het publiek hield dus zijn adem in toen onze brug het wel leek te houden. Echter na 5 seconden stortte ook onze brug ineen… Maar al met al was het een geslaagd evenement, voor ons zeker niet in de laatste plaats.

Na de wedstrijd was het tijd voor een paar weekjes ontspanning. Afgeschrokken door de vrieskist temperaturen in de bergen rond Kelowna, hebben we na enkele nachtjes kamperen in de sneeuw besloten naar het zuiden te reizen. Na een paar dagen Vancouver gevolgd, door bezoek aan een oom van Paddy in Seattle, begon de reis richting San Francisco. Halverwege hebben we het Redwood National Park bezocht, dat bekend is om zijn enorme dikke en hoge bomen. Het laatste stuk naar San Francisco hebben we al wandelend langs de San Andreas Breuk afgelegd. Ons tentje is gelukkig niet verzwolgen door de aarde. Veilig aangekomen in San Fransisco hebben we deze stad en haar omgeving een paar dagen bekeken alvorens weer huiswaarts te reizen.


Paddy Milford & Sjaak Bloemberg    <==